Informatie


Op zoek naar een sport waarbij je zelfbewustzijn kweekt en aan je conditie werkt ? Gezellig samen sporten of eventueel strijden in wedstrijden op nationaal of internationaal niveau ? Dan is Taekwondo bij Choi-Yong echt iets voor jou ! 

Taekwon-Do school Choi-Yong geeft Taekwon-Do lessen op woensdag, donderdag en vrijdag. Meld je aan door te mailen of kom langs voor een gratis proefles. Defenitief inschrijven kan op de locatie bij één van onze leraren. 

Taekwondo in het algemeen

Taekwondo is een moderne gevechtkunst uit Korea die zijn oorsprong vindt in de meer dan 2000 jaar oude Koreaanse krijgskunst, taek gyon. Karakteristieken aan deze krijgskunst zijn diverse variatie aan trapbewegingen, klem en worptechnieken.

Betekenis

Letterlijk genomen betekent taekwondo de 'weg (do) van voet (tae)en vuist (kwon)'. Voet staat voor schopbewegingen waarmee je aanvalt of een tegenaanval doet. Er zijn er honderden traptechnieken, waarbij sommige technieken met een sprong uitgevoerd moeten worden. Vuist staat voor handtechnieken waarmee je aanvalt en afweert met openhanden en vuist. Do betekent letterlijk "de weg" en staat voor de wijze waarop je taekwondo beoefent. Dit kan zijn wedstrijd - taekwondo, maar ook het traditionele taekwondo, waarbij etiquette en discipline voorop staan. Bij wedstrijd taekwondo komt competitieve element voorop, terwijl bij traditionele manier juist de do (filosofische kant) centraal staat.         


Dynamische bewegingen

Taekwondo wordt dus gekenmerkt door veelzijdige trap en stoottechnieken vanuit diverse standen. Met deze bewegingen kunnen diverse combinaties van aanval- en verdedigingstechnieken worden uitgevoerd, variërend van langzaam tot snel. Effect: versterken van conditie, coördinatie en uithoudingsvermogen Bij het maken van deze technieken worden spieren rondom benen, armen en buik ingespannen. Bij het maken van een linkertrap, bijvoorbeeld, worden bepaalde spierdelen rondom het linkerbeen ingespannen. Daarbij worden tegelijkertijd de spieren rondom rechterbeen ingespannen om het evenwicht te bewaren. Dit heeft een positieve invloed op bloedsomloop, ademhaling, concentratie, geestelijke ontspanning, uithoudingsvermogen en lichaam coördinatie. 

Wanneer kan er gesproken worden van een effectieve taekwondotechniek? Wanneer er krachtig, snel wordt getrapt (met de benen en de voeten) op de vitale lichaamsdelen van een tegenstander. Daartoe behoren het hoofd, de zijkant, de voorkant van de buik van de tegenstander. Je kunt met wreef, de bolle kant van de voetzool of met de rand van de voet de traptechniek uitvoeren. Ten tweede kan er gesproken worden van een effectieve trap wanneer de beoefenaar vanuit de juiste schophouding de trapbewegingen snel en kundig uitvoert. Ten derde is het trappen vanuit de juiste schopafstand en op het juiste tijdstip belangrijk om de effectiviteit te vergroten. 

 Taekwondo heeft ook als voordeel bij een zelfverdediging dat er bepaalde afstand kan worden gecreëerd van de tegenstander door eerder een tegenaanval uit te voeren met een trapbeweging of op tijd het lichaam te blokkeren tegen een aanval van een tegenstander. Kenmerkend aan deze bewegingen zijn snelheid, lenigheid en inspanning. De conditie, het uithoudingsvermogen en evenwicht worden hierdoor bevorderd. 

  • Bijvoorbeeld, bij het uitvoeren van vele traptechnieken staat men regelmatig op één been. Dit vraagt veel van het evenwichtsvermogen, inspanning rondom beenspieren etc. 

Net als bij andere mudo (budo/martial art)sporten, leert taekwondo je niet alleen je lichaam goed te beheersen maar ook je mentale kracht te ontwikkelen. 

  • Bijvoorbeeld, als je een bepaalde oefening onder de knie wil krijgen, heb je discipline en mentale kracht nodig. Ook leer je je grenzen te verleggen. Bepaalde oefeningen waarvan je in eerste instantie dacht dat je ze niet kon uitvoeren, maak je jezelf eerst eigen door middel van de trainingen. 

De volgende keer heb je meer zelfvertrouwen dat het je weer zal lukken. Als je enthousiast en serieus traint, zul je in de loop der tijd merken dat je vooruitgaat, zowel lichamelijk als mentaal.  

Tenets van Taekwondo 

• Beleefdheid - Ye Ui


• Integriteit - Yom Chi


• Volhoudendheid - In Nae


• Zelfbeheersing - Guk Gi


• Onoverwinnelijke Ziel - Baekjul BoolgoolBeleefdheid (Ye Ui)
• Aanmoedigen van de gedachte van wederzijdse concessies
• Schaamte voor de eigen zonden, verachting voor die van anderen
• Beleefdheid jegens anderen
• Toejuigen van het gevoel voor recht en humaniteit
• Onderscheid makend tussen instructeur en student, oudere en jongere
• Gedrag volgens etiquette
• Respecteer andermans bezit
• Handel zaken af met gevoel voor rechtvaardigheid en oprechtheid
• weerhoudendheid ten opzichte van geven en nemen in geval van twijfel 

Integriteit (Yom Chi)
In Taekwon-do bedoelt men met integriteit het beoordelingsvermogen van goed en slecht, het geweten, en het schuldgevoel in het geval van foutieve handelingen.
Voorbeelden van het gebrek aan integriteit zijn:
• Een instructeur die zichzelf en zijn kunst verkeerd presenteerd door een gebrek aan kennis of apathie.
• De leerling die zichzelf te kijk zet door het "maken" van gebroken materiaal voor demonstraties.
• Een instructeur die zijn beperkte techniek camoufleert met luxe trainingsgelegenheden en valse vleierij richting zijn studenten.
• Het vragen om graduatie aan een instructeur, of het trachten het te kopen.
• Het behalen van graduatie voor ego-strelende doeleinden of het gevoel van macht.
• Een instructeur die zijn kunst onderwijst en toejuicht voor materialistische doeleinden.
• Niet kunnen voldoen aan de daden die de woorden voorspiegelen.
• Schaamte voor het vragen van advies aan ondergeschikten, jongeren of lager gegradueerden.

Volhardendheid (In Nae)
Een oud oosters gezegde stelt:"Geduld leid tot deugd en verdienste.", "Men kan een vredig huis bouwen door 100 maal geduldig te zijn." Zeer zeker zijn geluk en voortvarendheid de verdiensten van een geduldig persoon. Om iets te bereiken, zij het een hogere graad of de perfectionering van een techniek, zal men doelen moeten stellen, die continue worden nagestreefd. Robert Bruce leerde zijn les in volhoudendheid en vastberadenheid van de hardnekkige inspanningen van een kleine spin, Het was de volhoudendheid en vastberadenheid die hem uiteindelijk leidde tot de bevrijding van Schotland in de 14e eeuw. Eén van de belangrijkste geheimen in het worden van een groot en gerespecteerd Taekwon-doka is het overkomen van elke moeilijkheid door volhoudendheid. Confucius zei:"Iemand die ongeduldig is in triviale zaken, zal zelden succesvol zijn in zaken van groot belang." 

Zelfbeheersing (Guk Gi)
Zelfbeheersing is van uiterste belang, zowel binnen als buiten de dojang, zowel in het vrije sparring als in persoonlijke affaires. Een verlies van controle in het vrije sparring kan resulteren in nare gevallen, voor beide taekwon-doka's. Een onvermogen om te leven en werken binnen men's capaciteiten of omgeving is ook toe te schrijven aan een gebrek van zelfbeheersing. Volgens Lao-Tzu: "Sterker is diegene die wint van zichzelf, dan die van een ander."

Onoverwinnelijke Geest (Baekjool Boolgool)
"Hier rusten 300 mensen, die hun taak volbrachten.", een simpel gezegde voor een van de grootste voorbeelden van moed omwille de mensheid. Alhoewel zij de overwelmende legers van Xerxes troffen, liet Leonidas en zijn 300 Spartanen de mensheid zien wat een onoverwinnelijke ziel in houd bij de slag om Thermopylae. Een serieuze taekwon-doka zal te allen tijde eerlijk en bescheiden zijn. Wanneer hij geconfronteerd wordt met onrecht, zal hij aktie ondernemen zonder angst of twijfel, met onoverwinnelijke ziel, ongeacht wie en met hoeveel zijn tegenstanders zijn. Confucius verklaarde: "Het is een daad van lafheid wanneer men faalt om op te staan tegen onrecht."


Wetenswaardigheden Taekwondo

Grondlegger van Taekwon-do:
Generaal Choi Hong Hi

Datum dat de naam Taekwon-do werd ingevoerd: 
11 April 1955

Datum dat de International Taekwon-do Federation werd opgericht:
22 Maart 1966

Geboortedatum Generaal Choi Hong Hi:
9 November 1918

Sterfdag Generaal Choi Hong Hi:
15 juni 2002

Letterlijke betekenis van Taekwon-do: 
Tae = Voettechniek 
Kwon = Handtechniek 
Do = Kunst of levenswijze  
 
Leerlingen Eed:  
1. Ik zal de tenets van Taekwon-do respecteren  
2. Ik zal mijn en instructeurs en senioren respecteren  
3. Ik zal Taekwon-do nooit misbruiken  
4. Ik zal een voorvechter zijn van vrijheid en gerechtigheid  
5. Ik zal bijdragen aan een meer vredige wereld  
 
Systeem van Rank:  
Witte band, Gele slip, Gele band, Groene slip, Groene band, Blauwe slip, Blauwe band, Rode slip, Rode band, Zwarte slip, Zwarte band  
 
Theorie van kracht: Snelheid, massa, evenwicht, concentratie, actie-reactie, ademhaling  
 
Aantal patronen: 24, een voor elk uur van de dag. Chon-Ji tot en met Tong-Il. Elk patroon is genaamd naar een persoon of gebeurtenis uit de Koreaanse geschiedenis.